No i nastała jesień.
Na szczęście jak na razie jest słoneczna i przyjemna.
Pora na dynię, moje ukochane warzywo.
Dynia nadaje smak nawet pochmurnym jesiennym dniom, a co dopiero takim pogodnym.
Dzisiaj dynia uratowała mnie z opresji. Nie miałam w planach robienia obiadu, moja lodówka prawie świeciła pustkami.
Ale znalazłam kawałek dyni, który pozostał po pysznej zupie dyniowo - kurkowej przygotowanej w piątek.
To wystarczyło, aby w połączeniu ze stałymi składnikami z mojej kuchni przygotować nowe, bardzo smaczne danie - risotto dyniowe.
Risotto z dyni
dla 2 osób
170g ryżu na risotto
kawałek dyni (ze skórka około 400-500 g)
1/4 szklanki białego wina
500g bulionu wegetariańskiego (z kostki ekologicznej:))
1/3 kostki masła
1 duży ząbek czosnku
10 listków szałwi
sól, pieprz
20g tartego parmezanu
Czosnek posiekać.
Dynie pokroić w małe kwadraciki.
W garnku stopić 2/3 masła, usmażyć na nim szałwię, wyjąć, odcedzić na papierowym ręczniku.
Na masło wrzucić czosnek i dynię, smażyć około 5 minut.
Dodać ryż, szklić 2 minuty.
Wlać wino, poczekać, aż odparuje, często mieszając.
Zalać chochelką bulionu, odparować, nadal często mieszając. Czynność powtarzać, aż ryż będzie al dente, a jednocześnie lekko klejący.
Zdjąć z ognia, dodać resztę masła i parmezan. Wymieszać, przykryć, odstawić na 1 minutkę.
Podawać z listkami szałwi i dodatkowym parmezanem.
Smacznego!
Jak już ryż jest obecny w kuchni to dla mnie wystarczy żeby wymyślić dziesiątki pysznych obiadów ;) Fajne połączenie z dynią!
OdpowiedzUsuń+ literówka z tą święcącą lodówką? :)
:) dzięki, już poprawilam:)
OdpowiedzUsuńO! O! I to jest przepis na risotto jakiego szukałam! Chociaż obawiam się że dziś mogę wypić całe wino, jakie mam w domu, ale hmm... w sumie po szałwię też muszę jechać ;)
OdpowiedzUsuńBarrrdzo moje smaki! Uwielbiam risotto dyniowe z szalwia, i oczywiscie z bialym winem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
PS. Pozwolilam sobie dodac adres Twojego bloga do mojej zaktualizowanej listy...