28 wrz 2010

Jedwabisty sos pomarańczowy do łososia



Jedwabisty sos pomarańczowy do łososia
proporcje na oko, mniej więcej dla 4 osób

1-1,5 szklanki soku pomarańczowego
1 gałązka rozmarynu
4-5 ziaren kardamonu
2 gałązki lawendy
2 goździki
1 zmiażdżony ząbek czosnku
5-6 łyżek oliwy dobrej jakości

Sok pomarańczowy wlać do garnka, wrzucić gałązkę rozmarynu.
Redukować na małym ogniu przez 1 - 1,5h. Powinno pozostać około 1/3 początkowej objętości. W połowie gotowania dodać kardamon, czosnek, goździki i lawendę.
Sos przecedzić przez sitko i połączyć, cały czas mieszając, z oliwą. Powstanie aksamitna oliwa o słodko - kwaśnym smaku.

Ja polewam tym sosem łososia przygotowanego w następujący sposób.
Łososia wyfiletować, polać oliwą i posypać solą morską.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 78 - 80 st. C.
Piec godzinę.
Dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze mięso będzie wyjątkowo delikatne i soczyste.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nigdy nie mam pomysłu na sos do ryby, co za interesujące połączenie! Jakbym się za niego zabrała, to co prawda zacznę zasypywać pytaniami typu czemu w moim są grudki, ale jestem ciekawa jak to smakuje:)

    OdpowiedzUsuń