W czasie mojego pobytu we Francji planowałam korzystać głownie ze składników niedostępnych, bądź trudno dostępnych w Polsce.
I co się okazało?
Że nie jest z nami tak źle.
Co zerknę na jakiś przepis stwierdzam, że jestem w stanie zrobić to w Krakowie.
Tak więc skupiam się na owocach morza i świeżych rybach oraz na wyśmienitych mięsach (tutaj mam ograniczenia ze strony sprzętów kuchennych, np. brak garnka do zapiekania w piekarniku).
Jednak dzisiaj mój sklep rybny (tutaj każdy znajdzie swój sklep rybny, jest na każdej prawie ulicy) na Rue Montorgueil był zamkniety.
Udałam się więc do rzeźnika i kupiłam 5 kiełbasek marguez, które uwielbiam, a których nie spotkałam jeszcze w Polsce.
Zainspirowałam się przepisem Nigelli Lawson na kiełbaski z serem halloumi.
Chociaż trudno mi w to uwierzyć nie znalazłam sera halloumi w 4 sklepach i 1 specjalistycznym arabskim (!).
Zastąpiłam więc go zwykłym serem kozim, coś pomiędzy fetą a serkiem białym. Myślę, że feta też by pasowała. Paprykę ze słoika zastąpiłam pieczoną papryką, a bazylię miętą.
Kiełbaski merguez zapiekane z serem kozim i papryką
dla 2-3 osób
5 kiełbasek marguez
200g sera koziego
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku, posiekany
kilka listków mięty
oliwa
Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
Paprykę pokroić na kawałki, skropić oliwą, wstawić do piekarnika na 30 minut.
Ser pokroić, rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Na ser położyć wcześniej upieczoną paprykę, na nią kiełbaski.
Posypać czosnkiem, polać oliwą.
Wstawić do piekarnika na około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżą miętą.
Podawać z chlebkiem (u mnie bagietką) i zieloną sałatką.
Polecam!
Uwielbiam merguezy...głównie za ich orientalny smak i za to że są ostrrre ;) Doskonałe na grilla! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTe kiełbaski są pyszne! A do tego mięta i kozi, chciałoby się zjeść takie danie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
SWS
Uwielbiam te kielbaski - zreszta ja wszystko, co pikantne, uwielbiam :) Podobaja mi sie bardzo w takiej wersji.
OdpowiedzUsuńhttps://m.facebook.com/jagniecinawarszawa8
OdpowiedzUsuńZapraszam na pyszne kiełbaski merguez :)