9 kwi 2011
Makaron z krewetkami i szparagami
Makaron krewetkami i szparagami
dla 3 osób
350g makaron
pół pęczka szparagów
18 krewetek
pół słoiczka gotowego sosu pesto
pół szklanki śmietanki kremówki
łyżka solonego masła
łyżka oliwy
sól, pieprz
W głębokim garnku nastawić wodę.
Obrać krewetki. Szparagom oderwać zdrętwiałe końcówki.
Kiedy woda się zagotuje, wsypać trochę soli, wrzucić szparagi. Blanszować przez pół minuty, wyjąć z wody. Zalać zimną wodą.
Do tej samej wody wsypać makaron, gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W mniejszym rondelku roztopić masło, wlać śmietanę i dodać pesto. Gotować na małym ogniu około 5 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć na niej krewetki,około 1-2 minut z każdej strony. Posolić, popieprzyć.
Makaron odcedzić, połączyć z sosem.
Szparagi rozłożyć na talerzach, na ich ułożyć makaron, a na makaron po 6 krewetek na osobę.
Smacznego!
PS 1: było to danie z cyklu sprzątanie lodówki, dlatego wszystkie składniki są podane w ilościach pół słoika, pół szklanki itd...:)
PS 2: przeraża mnie ilość konsumowanej przeze mnie śmietany, ale ona tak cudnie zmienia smak sosów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bez smietany, podobnie jak bez masla, zyc nie moge. Wole juz troche dluzej pocwiczyc, zeby spalic to i owo, niz odmawiac sobie przyjemnosci :)
OdpowiedzUsuńA makaron przepysznie wyglada. Takie czyszczenie lodowki to ja rozumiem!
z krewetkami zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuń