9 kwi 2011

Makaron z krewetkami i szparagami



Makaron krewetkami i szparagami

dla 3 osób

350g makaron
pół pęczka szparagów
18 krewetek
pół słoiczka gotowego sosu pesto
pół szklanki śmietanki kremówki
łyżka solonego masła
łyżka oliwy
sól, pieprz


W głębokim garnku nastawić wodę.
Obrać krewetki. Szparagom oderwać zdrętwiałe końcówki.
Kiedy woda się zagotuje, wsypać trochę soli, wrzucić szparagi. Blanszować przez pół minuty, wyjąć z wody. Zalać zimną wodą.
Do tej samej wody wsypać makaron, gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W mniejszym rondelku roztopić masło, wlać śmietanę i dodać pesto. Gotować na małym ogniu około 5 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć na niej krewetki,około 1-2 minut z każdej strony. Posolić, popieprzyć.
Makaron odcedzić, połączyć z sosem.
Szparagi rozłożyć na talerzach, na ich ułożyć makaron, a na makaron po 6 krewetek na osobę.

Smacznego!

PS 1: było to danie z cyklu sprzątanie lodówki, dlatego wszystkie składniki są podane w ilościach pół słoika, pół szklanki itd...:)

PS 2: przeraża mnie ilość konsumowanej przeze mnie śmietany, ale ona tak cudnie zmienia smak sosów.

2 komentarze:

  1. Bez smietany, podobnie jak bez masla, zyc nie moge. Wole juz troche dluzej pocwiczyc, zeby spalic to i owo, niz odmawiac sobie przyjemnosci :)
    A makaron przepysznie wyglada. Takie czyszczenie lodowki to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. z krewetkami zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń