21 kwi 2011

Klasyka - krewetki smażone z czosnkiem i cytryną

Nie nadążam z robieniem zdjęć i zamieszczaniem postów (ps: jak zapewne zauważyliście na szczęście udało nam się podłączyć internet, jakbym miała chodzić do kafejki to wątpię abym cokolwiek opublikowała).
Jestem w smakoszowym raju! Nie dość, że oferuje mi masę świeżych, ciekawych produktów, to do tego jest pełen restauracji z wszystkich zakątków świata. Jeśli nie mam nastroju albo czasu na gotowanie mogę przekąsić coś libańskiego, brazylijskiego, kurdyjskiego, kameruńskiego, nie mówiąc o tajskim, włoskim czy francuskim.
Pyszności, będę tęsknić.
W kuchni skupiam się na potrawach szybkich w przygotowaniu, gotuję dopiero po położeniu małego spać, po pełnym dniu wrażeń.
Dzisiaj jedno z moich ukochanych dań, po prostu klasa sama w sobie - pyszne krewetki smażone z czosnkiem i cytryną.



Krewetki smażone z czosnkiem i cytryną

dla 2-3 osób jako danie główne, lub 4-5 osób jako przekąska

500g świeżych krewetek (mrożone też mogą być, ale ja raczej unikam mrożonek, po prostu w Polsce rzadko jem owoce morza)
5 plasterków cytryny (wcześniej sparzonej)
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy do smażenia
sól, pieprz

Krewetki obrać, ale zostawić ogonki (ładnie się wtedy zakręcą).
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek, chwilkę podsmażyć, ale nie zarumienić.
Wrzucić krewetki i plasterki cytryny. Krewetki smażyć po 30 sekund z każdej strony (patelnia powinna być mocno rozgrzana). Posolić, popieprzyć, posypać natką i podawać!
Idealne ze świeżym białym pieczywem i schłodzonym białym winem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Faktycznie klasyka - i chyba nic nie przebije smaku tak przygotowanych krewetek :)

    OdpowiedzUsuń