3 osoby
Ciasto:
8-10 dag mąki
2 jaja
150 - 200 ml mleka
sól
olej do smażenia
Farsz:
40 dag miąższu dyni
2 łyżki oliwy
100 ml bulionu warzywnego (ekologicznego)
5 dag roszponki
10 dag sera pleśniowego (ja użyłam gorgonzoli)
pieprz
Mąkę, sól (szczyptę), jajka i mleko wymieszać trzepaczką, odstawić na godzinę do lodówki.
Smażyć cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Trzymać w cieple.
Dynię pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, zalać bulionem i dusić przez 10 minut.
Odcedzić dynię, wymieszać z grubo pokrojoną roszponką i pokruszonym serem (1/3 sera odłożyć). Przyprawić pieprzem.
Wysmarować blachę oliwą, układać na niej naleśniki z nadzieniem, złożyć każdy naleśnik na pół (lub w trójkącik jeśli ktoś potrafi). Posypać resztą sera i zapiekać w temp. 200 stopni (15 minut).
Można przed podaniem posypać orzechami włoskimi.
Uprzedzam: koniecznie zapiec, dopiero wtedy farsz przechodzi smakiem sera i wszystko jest pysznie słonawe.
* przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" luty 2009 (sorpresa)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz