30 lis 2009

Zupa pewniak

Zupa - krem z marchwi

4 osoby

75 dag marchewki
1 łyżka startego (lub cienko pociętego) imbiru
1/2 kubeczka smietanki 30%
1/2 szklanki soku pomarańcz owego
1 cebula
750 ml bulionu z kurczaka
sól, pieprz, cynamon
prażone pestki dyni
oliwa (nie extra virgin)

Cebulę pokroić w talarki, wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać imbir, mieszając podsmażyć, aż cebula się zeszkli. Wrzucić marchewkę i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut, aż marchewka będzie miękka.
Ostudzić, zmiksować. Dodać sok pomarańczowy i śmietanę, podgrzać (na małym ogniu ok. 5 minut).
Dodać świeżo tartą sól, pieprz i cynamon.
Gęstą zupę-krem podawać posypaną uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Zupka ta zawsze wychodzi dobrze (a najsmaczniejsza jest ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy), jest moim numero uno wśród zup-kremów.



* przepis (lekko przeze mnie zmodyfikowany) pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej "Spotkanie z imbirem"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz