4 sty 2010

Nachos + 3 salsas:)

Przygotowanie udanego przyjęcia wcale nie musi nas kosztować dużo wysiłku.
Polecam nachos, zwykłe nachos z "torebek chipsowych", sekret tkwi w dodatkach! 3 pyszne salsy rozgrzeją przyjęcie. Dodatkowo dobrym pomysłem jest posypanie nachos żółtym serem i podgrzanie ich w piekarniku, aż ser się rozpuści.



Ostra Salsa pomidorowa:

400 g pomidorów obranych i wypestkowanych (można też użyć pomidorów z puszki, ale wtedy należy je odcedzić z zalewy)
2 cebule drobno posiekane
pół pęczka natki pietruszki lub kolendry
sok z 1 cytryny
1 papryczka chili, posiekana

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Wychodzi z tego 2 - 3 szklanki sosu. Jeśli coś zostanie można następnego dnia salsę podgrzać i podawać z makaronem oprószonym fetą:)



Guacamole

Ponieważ miałam już sosik pomidorowy zrobiłam guacamole bez pomidorów.

2 awokado
1 mała cebulka posiekana
sok z połówki cytryny
pół pęczka pietruszki lub kolendry

Składniki zmiksować, gotowe:)

Sos śmietanowy (nie ma zdjęcia, gdyż został cały skonsumowany podczas Sylwestra)

Śmietanę 12% wymieszać z sokiem z połówki cytryny. Przełożyć do miseczki, posypać słodką papryka.

Tak mało pracy a tyle radości!

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na imprezę! A ja bardzo też polecam do takich celów salsę z zielonej chili, jest u mnie na blogu http://mad-aboutfood.blogspot.com/2009/12/jarskie-enchiladas-z-salsa-z-zielonej.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością spróbuję, brzmi zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń