25 sie 2010

Łatwa tarta z pomidorami i serem kozim

Idealne danie na lekki lunch lub jako przystawka na przyjęcia.
Pachnie i smakuje świeżością, latem.
Strasznie łatwa w przygotowaniu.
Przepyszna.
Szaleję za nią.



Tarta z pomidorami i serem kozim
dla 3 osób

opakowanie ciasta francuskiego
ser kozi (najlepiej roladka, 125 - 150 g)
4 pomidory żółte
kilka pomidorków gruntowych
świeże zioła - rozmaryn, tymianek, bazylia
sól, pieprz
2 łyżki musztardy dijon

Ciasto francuskie rozmrozić.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Formę do tart dokładnie wyłożyć ciastem, nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Ciasto posmarować musztardą.
Pomidory pokroić w plasterki. Ułożyć na tarcie, żółte w środku, czerwone na zewnątrz (lub odwrotnie:)).
Na pomidorach układać plasterki koziego sera.
Posypać rozmarynem i tymiankiem. Posolić, popieprzyć.
Tartę piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut (aż ciasto będzie miało ładnie zrumienione brzegi, a ser się stopi).
Na koniec przyozdobić świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. wygląda oszałamiająco! mmm... i na sto procent, a nawet i dwieście, smakuje niesamowicie ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wygląda, tak jesiennie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada bardzo smakowicie:) i na pewno jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne są te smaki lata.. zapieczone.

    OdpowiedzUsuń