20 sie 2010

Ratatouille - prowansalskie danie jednogarnkowe

Sposobów na przygotowanie ratatouille jest pewnie setka, sama robiłam je przynajmniej na 6 sposobów.
A i tak wiadomo, że nikt nie przyrządzi go tak dobrze jak szczur z uroczej bajki Ratatuj.
Dziś podam najprostszy z możliwych sposobów.
Mając do dyspozycji świeże warzywa i zioła nie potrzeba więcej kombinować.



Ratatouille
duża porcja - przynajmniej dla 8 osób

4 małe cukinie
2 bakłażany
2 żółte papryki i 1 czerwona
2 cebule
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz
bouquet garni: pietruszka, rozmaryn, majeranek, tymianek, estragon i cząber

Cukinie pokroić w plasterki szerokości 1 cm.
Bakłażana pokroić w kostkę, paprykę w paseczki.
Można sparzyć pomidory i obrac ze skórki, ale mi się nie chciało.
Pomidory pokroić w ćwiartki.
Cebule drobno pokroić, a czosnek posiekać.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C.
W dużym rondlu (najlepiej żaroodpornym naczyniu żeliwnym) rozgrzać oliwę (około 8 łyżek) i zeszklić na niej cebulę.
Dodać bakłażany i paprykę, poddusić.
Po chwili dodać cukinię i pomidory, posolić, popieprzyć.
Posypać czosnkiem.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Włożyć do garnka bouquet garni, przykryć rondel/ naczynie.
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę.
Na koniec ponownie przyprawić.

Można podawać jako dodatek do mięs i ryb, bądź zimne jako przystawkę.
A jak coś zostanie (oj mi zostało i to dużo), można wymieszać z ugotowanym makaronem, posypać kawałkami mozzarelli i parmezanu i zapiec w piekarniku.

Smacznego!



* na podstawie Kulinaria Francuskie wydawnictwo h.f.ullmann

4 komentarze:

  1. Ratatouille - pyszne! Zdjęcia i stylizacja - fantastyczne! Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  2. wygoda to podstawa :) a danie smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki uroczy kubeczek pełen pysznych kolorów..

    OdpowiedzUsuń
  4. To jedno z moich ukochanych dań lata. Zawsze gotuję wielki gar ratatouille i potrafię jeść cały tydzień - jako danie główne albo jako przystawkę. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń