1 sie 2010

Kuskus z morelami

W Kuchnia 08-2009 przepis widnieje pod nazwą Marokański kuskus.
Dziwne, zawsze myślałam, że w krajach arabskich nie jada się wieprzowiny.
Z kolei gdy danie znalazło się na moim stole padło pytanie "to przepis z kursu kuchni żydowskiej?". No co jest? Wieprzowina na szabasowym stole?!
Dla mnie to po prostu wspaniała modyfikacja przepisu na typowy kuskus.
Pyszny, z naszych polskich (a przynajmniej łatwo u nas dostępnych) składników, a do tego bardzo szybki w wykonaniu.
Polecam wszystkim, szczególnie w dni kiedy nie chce się nam gotować.



Kuskus z morelami i wieprzowiną
dla 2 osob

100g kuskusu
2 garści rodzynek i orzechów nerkowca
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka curry
sok z 1 pomarańczy
200g wieprzowiny bez kości
duża garść moreli
olej z pestek winogron do smażenia

Morele wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki.
Wieprzowinę pokroić w małe kwadraciki, obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Dodać morele, mieszając podsmażać, aż morele obkleją mięso.
W tym czasie kuskus wymieszać z przyprawami, orzechami i rodzynkami. dodać sok pomarańczowy i zalać wrzątkiem (tak aby woda była o 1 cm powyżej poziomu kuskusu).
Kaszkę wymieszać z mięsem i morelami.
Gotowe!
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Lubię kuskus w każdej wersji - i ta też chyba by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownym wydaje się to byc obiadem
    za mięsem co prawda nie przepadam, ale morele, kuskus, nerkowce.. wszystko co najpyszniejsze

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kuskus w połączeniu z korzennymi przyprawami - wtedy nabiera charakteru :) Ciekawy pomysł z tą wieprzowiną - będę musiała przetestować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń