18 sie 2010

Pieczone pomidory w sałatce pomidorowej

Pomidorowe szaleństwo trwa.
Wyszperałam stary przepis z Wysokich Obcasów autorstwa Agnieszki Kręglickiej (musiałam go lekko zmodyfikować).
Smakowity!



Sałatka pomidorowa z pieczonymi pomidorami
dla 3 osób

4 pomidory lima do pieczenia
kilka pomidorków gruntowych
1 duży pomidor malinowy
4 suszone pomidory z zalewy
puszka anchios w oliwie
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier trzcinowy
oliwa extra virgin
ocet winny

Pomidory typu lima przeciąć na pół. Ułożyć na pergaminie rozcięciem do góry, przyprawić, posypać pokrojonym czosnkiem, skropić oliwą.
Piec w piekarniku (100 st. C) około 3 godziny.
Pomidory suszone pokroić w paseczki. Malinowy w krążki, gruntowe w ćwiartki.
Ułożyć wszystkie pomidory na półmisku, dodać pieczone pomidorki, posypać suszonymi i anchois. Skropić oliwą i octem.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Nie znam oryginalnego przepisu, ale jak pomidory są i anchois to dolałabym balsamicznego i dosypałabym kaparów. Choć bez nich też sałatka piękna i pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiadomo - kapary dobre na wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... pieczone pomidory. ach! piękna sałatka.

    OdpowiedzUsuń
  4. ładny ma kolor to Twoje szaleństwo

    OdpowiedzUsuń