Pomidorowe szaleństwo trwa.
Wyszperałam stary przepis z Wysokich Obcasów autorstwa Agnieszki Kręglickiej (musiałam go lekko zmodyfikować).
Smakowity!
Sałatka pomidorowa z pieczonymi pomidorami
dla 3 osób
4 pomidory lima do pieczenia
kilka pomidorków gruntowych
1 duży pomidor malinowy
4 suszone pomidory z zalewy
puszka anchios w oliwie
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier trzcinowy
oliwa extra virgin
ocet winny
Pomidory typu lima przeciąć na pół. Ułożyć na pergaminie rozcięciem do góry, przyprawić, posypać pokrojonym czosnkiem, skropić oliwą.
Piec w piekarniku (100 st. C) około 3 godziny.
Pomidory suszone pokroić w paseczki. Malinowy w krążki, gruntowe w ćwiartki.
Ułożyć wszystkie pomidory na półmisku, dodać pieczone pomidorki, posypać suszonymi i anchois. Skropić oliwą i octem.
Smacznego!
Nie znam oryginalnego przepisu, ale jak pomidory są i anchois to dolałabym balsamicznego i dosypałabym kaparów. Choć bez nich też sałatka piękna i pyszna.
OdpowiedzUsuńWiadomo - kapary dobre na wszystko:)
OdpowiedzUsuńmmm... pieczone pomidory. ach! piękna sałatka.
OdpowiedzUsuńładny ma kolor to Twoje szaleństwo
OdpowiedzUsuń