14 wrz 2010

Zapiekanka ziemniaczana z borowikami

Kolejny rewelacyjny przepis Maryli Musiadłowskiej.
Nie przepadam za zapiekankami, ale ta jest wyjątkowo smaczna i elegancka.
Czekam niecierpliwie cały rok aby ją przyrządzić (chociaż może być też zrobiona z grzybów mrożonych, ale gdzie tu wtedy zabawa?).



Zapiekanka ziemniaczana z borowikami
dla 4 osób

1 kg obranych ziemniaków
300 g borowików
300 g kurek
300 g tartego sera cheddar (ja tym razem użyłam gruyere)
250 ml śmietanki 30 %
100 ml białego wina
30 g masła
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
świeżo starta gałka muszkatołowa
świeżo mielony pieprz, sól

Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki.
Masło wymieszać ze skórką z cytryny i posiekanym czosnkiem.
Natrzeć nim formę do zapiekania (albo mniejsze foremki, wtedy zapiekanka będzie się piec troszkę krócej - 1h).
Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć na niej grzyby, posolić, popieprzyć.
Śmietankę wymieszać z winem, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
W formie do zapikania układać warstwę ziemniaków, na to grzyby i ser, znowu ziemniaki, grzyby, ser, zakończyć ziemniakami posypanymi serem.
Wszystko polać śmietaną z winem.
Piec około 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 st. C.

Polecam i smacznego!

3 komentarze:

  1. Pyszne składniki tej zapiekanki!
    Ale zdjęcie jakieś mroczne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż chce się jechać na grzyby.. /Zdjęcie jest właśnie niezłe, jeszcze takiego nigdzie nie widziałam:) Kolory pasują do składników, które bynajmniej nie są mroczne, tylko późnoletnie;)/

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo zapiekanka ziemniaczana :) I to z grzybami... coś jakby specjalnie dla mnie.
    A zdjęcie mi się podoba, ma jesienny klimat :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń