26 lis 2009

Ulubiona sałatka

Sałatka pasuje do wszystkiego, robię ją zawsze kiedy nie chce mi się myśleć nad dodatkiem. W ogóle chyba jestem od niej uzależniona. Smakuje wszystkim, no chyba, że ktoś nie lubi rukoli. Można ją też wykonać z mieszanki sałat, z rukolą lub bez, albo nawet z samej sałaty masłowej.

2-3 osoby

Sałata z rukoli z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

mały pojemnik rukoli
5 suszonych pomidorów z zalewy
garść (lub dwie) słonecznika
parmezan
świeżo tarty pieprz
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pomidorki pokroić.
Rukolę rozłożyć na talerzu, posypać pomidorami suszonymi, słonecznikiem i pieprzem.
W słoiku wymieszać oliwę z miodem i octem balsamicznym. Polać sałatkę. Na koniec dodać plasterki parmezanu.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pycha!Dzisiaj wypróbowałam Twoją sałatkę.Jest GENIALNA.

    OdpowiedzUsuń