2 lip 2010

Pstrąg Pascala

Idealny w trakcie sezonu grillowego, ale można też go zrobić w środku zimy na patelni grillowej. Bardzo smaczny, niestety moje faszerowane ryby nigdy nie są fotogeniczne:(



Grillowany pstrąg z feta i suszonymi pomidorami
dla 2 osób

2 świeże oczyszczone pstrągi
100g fety, pokrojonej w kostkę
1 cytryna ugotowana w syropie z cukru, posiekana
60g suszonych pomidorów z zalewy, posiekanych
8 czarnych oliwek, posiekanych
8 kaparów
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy

Cytrynę gotować w syropie z wody i cukru (proporcje 1:1) aż będzie miękka. Przestudzić, posiekać.
W miseczce wymieszać fetę, cytrynę, pomidory, kapary i oliwki.
Pstrągi natrzeć w środku sola i pieprzem. Ryby faszerować mieszanką fety z dodatkami.
Skórę ryb posmarować oliwa, grillować z każdej strony ok. 5 minut.
Wyśmienite!
Jeśli trochę farszu zostanie, można go podać obok ryby.

*inspiracja - "Pascal po prostu gotuj, część 2"

2 komentarze: