10 sie 2010

Dorsz w pomidorach z kaparami i oliwkami

W sierpniu i wrześniu szaleję za pomidorami.
Dodaję je do wszystkiego, rano, w południe, wieczorem.
Trzeba korzystać zanim się skończą.
W tym roku na targach wybór jest troszkę mniejszy niż rok temu, ale nadal można znaleźć pomidorki na sosik - 2 zł/kg.
Uwielbiam je, jak się je kroi tryskają sokiem na boki i zalewają mi kuchnię:)
Za to dają dużo sosiku do rybek.



Dorsz w pomidorach z kaparami i oliwkami
dla 2 osób

1 duży filet z dorsza
1 cebula
6 dojrzałych pomidorów, obranych
10 zielonych oliwek, pokrojonych
3 łyżki kaparów
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
papryczka chili zmielona
3 łyżki oliwy do smażenia

Filet podzielić na pół, skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Wstawić do lodówki na 20 minut.
Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie.
Dodać pomidory, oliwki i kapary, przyprawić chili.
Gotować około 5 minut.
Włożyć rybę i dusić wszystko razem na małym ogniu kolejne 10-15 minut.
Podawać z ryżem.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. a ja tak nie lubię, gdy mi pomidory pryskają sokiem na boki.. takk.. denerwuje mnie to. ale i tak je lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne jedzonko sie zapowiada:) bardzo lubie pomidory i moglabym jesc je na okraglo, a do tego rybka i juz jest smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rybek nie jadam. ale cała koncepcja rewelacyjna- pomidory, oliwki, kapary..mmm;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, ja też upycham pomidory gdzie tylko się da :) W końcu trzeba korzystać póki naprawdę smakują jak pomidory! Bardzo fajna rybka :)

    OdpowiedzUsuń