15 gru 2009

Pikantna zupa ziemniaczana

Rozgrzewająca zupka wieczorową porą to to co Tygryski lubią najbardziej.
Tygryski lubią też zupki kremy, dlatego zawsze wszystko miksują.

Pikantna zupa ziemniaczana

4 osoby

500 g ziemniaków
2 cebule
200 g marchewki
1 łyżka czerwonej pasty curry
pół kubeczka śmietanki 30%
sól, pieprz
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy (nie extra virgin)
750 ml bulionu (może być z kostki, najlepiej ekologicznej)

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i cebulę w talarki.
Rozgrzać masło z oliwą (najpierw wlać oliwę, potem dodać masło, w ten sposób masło się nie przypali), wrzucić cebulę i ziemniaki, podsmażyć. Dodać pastę curry i smażyć mieszając 3 minuty. Dodać marchewkę, zalać bulionem.
Gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną (20 - 25 minut). Ostudzić, zmiksować.
Dodać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem.
Zupkę podajemy albo z małymi grzaneczkami (kostki chleba usmażyć na oliwie) albo z grzankami z żółtym serem z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz