22 gru 2009

Delikatny makaron maślano-serowy

Właściwie zawsze kiedy robię "czyszczenie lodówki" wychodzi z tego coś fajnego. Ponieważ do każdego "znanego" przepisu brakuje przynajmniej jednego składnika trzeba trochę pogłówkować aby efekt końcowy był smaczny. Dodatkowym utrudnieniem jest złe samopoczucie współtowarzysza posiłku, które narzuca delikatną potrawę.
Jednakże na co tu narzekać mając w lodówce masło, ser pleśniowy i seler naciowy?

Delikatny makaron maślano-serowy

2 osoby

250 g makaronu spaghetti
100 g sera pleśniowego lazur
3 łodygi selera naciowego
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki białego wina
5 łyżek masła
kawałek boczku wędzonego (powiedzmy 75 g)
parmezan
sól, pieprz

Boczek pokroić w małą kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, zrumienić, zdjąć z patelni.
Seler pokroić w talarki, wrzucić na patelnię (tą samą na której smażył się boczek), dodać 1 łyżkę masła, podsmażyć. Wlać wino, dusić seler aż prawie cały płyn odparuje.

Makaron ugotować al dente, odcedzić.

Na patelnię wrzucić kawałki sera, wlać mleko, podgrzać aż ser się roztopi, często mieszając.
Połączyć z makaronem, dodać pozostałe masło, wszystko wymieszać. Przyprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Posypać usmażonym boczkiem oraz świeżo tartym parmezanem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. bardzo lubie potrawy typu czyszczenie lodówki... Pyszny makaronik Ci wyszedł, taki delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki! bardzo lubie maslano - serowe sosy, więc jeszcze pewnie jakiś tutaj zaprezenuje.

    OdpowiedzUsuń