8 gru 2009

Kaczka confit

2 osoby

2 nogi kacze
1 litr oleju rzepakowego (lub tłuszczu kaczego bądź gęsiego, jeśli ktoś posiada takowy)
1 główna czosnku
3 łyżeczki soli morskiej
4 łyżeczki suszonego tymianku
2 złamane liście laurowe
ziele angielskie
gałązka rozmarynu

Sól rozetrzeć z 3 ząbkami czosnku i tymiankiem. Natrzeć tą suchą marynatą udka, odstawić na 12 godzin (a przynajmniej na 2 h).
Zamarynowane udka przełożyć do garnka, zalać tłuszczem, dodać ziele angielskie, liście laurowe i rozmaryn. Wrzucić pozostałe ząbki czosnku (nie obrane, ale lekko rozgniecione drewnianą łyżką).
Gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Piec nastawić na 180 stopni, włożyć udka na 5-10 minut w celu przyrumienienia ładnie udek.

Można podawać z białą fasolką (przepis poniżej) lub z gratin dauphinos (zapiekane ziemniaczki po francusku).

Fasolka z warzywami

2 - 3 osoby

puszka białej fasolki
marchewka
kawałek selera
cebula
1 ząbek czosnku
koncentrat pomidorowy
2 goździki
złamany na pół liść laurowy
ziele angielskie
oliwa

Cebulę i czosnek drobno posiekać, marchewkę i seler pokroić w plasterki.
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego rozcieńczyć w 1 małej szklance wody.
1 łyżkę oliwy podgrzać, wrzucić warzywa, podsmażyć 5 - 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać rozcieńczony koncentrat, przyprawy, zagotować.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać fasolkę.
Zapiekać pod przykryciem ok. 1 h w temp. 180 stopni. Pod koniec ściągnąć przykrywkę, chwilkę zapiekać. W tym momencie można też posypać bułką tartą i zapiekać, aż bułka się zrumieni (niestety nie miałam w domu ani bułki tartej ani czerstwego chleba).

3 komentarze:

  1. "3 łyżki soli morskiej" na 2 nogi kacze, to mamy Wieliczkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieliczka - jeden z 7 cudów Polski. Zdania nie zmienię, a normalnie mało solę.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. A nie, przepraszam, jednak zmienię zdanie:) 3 łyżki to były dla 4 udek...tak wiec zamieniam na 3 łyżeczki. dzięki i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń