20 gru 2009

Słodkie ragout z kaczki

2 piersi kaczki
8 kasztanów
6 fig suszonych, pokrojonych
3 łyżki żurawiny (ze słoiczka)
100 ml bulionu (może być z kostki)
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta słodkiej papryki
szczypta tymianku
sól
pieprz

Kasztany naciąć (krzyżyk na skorupce), bez nacięcia kasztany mogą "wybuchnąć". Gotować przez 5 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju. Wyjąć kasztany, obrać ze skórki, włożyć ponownie do wrzątku, gotować ok. 15 minut, odcedzić.
Kaczą skórę naciąć. Rozgrzać patelnię, smażyć pierś z kaczki z każdej strony przez 4 minuty, zaczynając od strony ze skórą.
Po tym czasie kaczkę wyjąć, przykryć folią aluminiową i odłożyć w ciepłe miejsce.
Na tą samą patelnię wrzucić figi (można dodać trochę oleju, jeśli wytopiło się za mało smalcu). Po 10 minutach oprószyć figi cukrem, wymieszać, dodać żurawinę, chwilkę podsmażyć. Wlać bulion i ocet balsamiczny. Podgrzać.
Kacze piersi pokroić w szerokie plastry. Dodać do garnka razem z kasztanami, chwilkę podsmażyć, mieszając od czasu do czasu.
Przyprawić papryką, tymiankiem, solą i pieprzem.
Można podawać z kuskusem.

Smacznego!

* bardzo zmodyfikowany przepis na kacze piersi z pigwą i kasztanami z miesięcznika Kuchnia, październik 2008

2 komentarze:

  1. Dziś po raz pierwszy trafiłam na Twojego bloga- i bardzo mi się tutaj podoba! Wiele z twoich przepisów od razu mam ochotę wypróbować, a i Przewodnik Kulinarny będę czytać z wielką przyjemnością :) Zapraszam też do mnie- http://mad-aboutfood.blogspot.com/
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie! Milo mi Cie gościć. Z przyjemnością zajrzę na mad-aboutfood. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń